05.02.2017 10:09

Seminář Výživné - závažný celospolečenský problém

Dne 9. června 2015 se v Poslanecké sněmovně pod záštitou předsedy výboru pro sociální politiku Jaroslava Zavadila konal seminář na téma výživné. To je velice citlivé téma, proto se mu také většina politiků raději pokrytecky vyhýbá. Drtivá většina médií je ovládána různými skupinami rozvodového průmyslu a v době této všeobecné lži jsme o skutečných problémech okolo výživného mohli otevřeně hovořit pouze na otcovských stránkách. Je tedy malým zázrakem, že se na půdě Poslanecké sněmovny podařilo uspořádat seminář o výživném, na kterém nebudou prezentovány pouze mystifikace soudních stolic, státních struktur či na rozvodech profitujících spolků, ale bude také dán prostor rodičům, kteří problémy okolo výživného zažívají na vlastní kůži. Není podstatné, kdo a jak se na uspořádání tohoto semináře podílel. Tito lidé po slávě ani po politických funkcích neprahnou. Podstatné je, že se „Jidášům“ nepodařilo tuto akci zmařit a uskutečnila se.  

Někteří rozvedení otcové si stále myslí, že svěřování dětí je primární otázkou a výživné je až na druhém místě. Rozvod však není jen svěřování dětí, ale také třeba majetkové vypořádání a všechny tyto věci spolu neoddělitelně souvisí. Pokud však budeme diskutovat takto široce, nikdy se nedopracujeme k nějakému hmatatelnému výsledku, kdy svěřování dětí je neoddiskutovatelně individuální záležitost (nelze zákonem někomu nařizovat střídavou péči, když k tomu třeba nemá potřebné podmínky) a v případě výživného je naopak jakákoliv individualizace zcela protiústavní.  Pokud by zde byl zákon o výživném, nepochybně by to přispělo ke slušnějším rozvodům. Právě z těchto důvodů byl uspořádán seminář zaměřený pouze na otázku výživného.

Vzápětí se měl konat seminář na téma svěřování dětí (viz. úvodní slovo předsedy Zvadila). Tento seminář však byl zrušen a nejspíše se už ani nebude konat. Na vině jsou rozvedení rodiče, především otcové, kteří nevyužili ideální příležitost otevřeně poslancům do očí říct, jaké mají potíže s vyměřováním a následným placením výživného. Svým nezájmem tak poměrně jasně dali najevo, jak hodně moc je tyto problémy tíží. Organizátorům se pak nelze divit, když ztratí chuť pořádat další akce. 

Úvodní slovo - předseda výboru pro sociální politiku Jaroslav Zavadil

Předsedkyně spolčení rodinněprávních a opatrovnických soudních stolic JUDr. Kantůrková

Zástupkyně Ministerstva nespravedlnosti

Provozovatel portálu o výživném Adikia.cz Luboš Meszner

Při přípravách semináře bylo domluveno, že příspěvek Adikie zabere asi jednu hodinu. Aby se ke slovu dostali i návštěvníci semináře z řad rodičů, které tíží problém s (ne)placením výživného, smrsklo se vystoupení Adikie na 20 minut. Když už si s tím Adikia dala několik dnů práce, byla by škoda to hodit do koše, a její příspěvek si můžete přečíst v nezkrácené verzi Přednáška Adikie na semináři o výživném. Celá přednáška nebo její části je možné (ba přímo žádoucí) volně šířit.

Rozvedený otec Ing. Jiří Krám

Soudce JUDr. Josef Holcman

Zástupkyně asociálního ministerstva práce Mgr. Kateřina Jirková

Soudce JUDr. Stanislav Findejs

Diskuse

Pro krátké polední přestávce se měly dostat na řadu příběhy rodičů s naší opatrovnickou justicií. S ohledem na počet přítomných rodičů však byl tento bod programu velmi rychle vyčerpán a smysl tak postrádala i závěrečná diskuse, proto byl seminář ukončen. 

Adikia děkuje všem návštěvníkům, kteří vydrželi až do konce a svými příspěvky obohatili tento seminář. Bohužel těchto několik slušných otců doplácí na neskonalou lenost a nezájem všech ostatních.  

—————

Zpět





ZAJÍMAVOSTI


Česká republika

10 mil. obyvatel
3 066 soudců
596 soudců členů KSČ
4 000 ústav. stížností
23 000 vězňů

 Více ZDE


Japonsko

100 mil. obyvatel
3 191 soudců

0 soudců členů KSČ
10 000 ústav. stížností
56 000 vězňů

Více ZDE